Medisch zwemmen

Het is nu ruim 25 jaar geleden dat Fysiotherapie Driehuis startte met “medisch zwemmen” in extra verwarmd water. Aanvankelijk werd in het instructiebad Zeewijk met een paar groepen geoefend. Momenteel wordt al weer 11 jaar gebruik gemaakt van het doelgroepenbad in zwembad “De Heerenduinen”.

Frank Gutteling en Michiel Langbroek (beiden hydrotherapeut) oefenen nu met 10 groepen op woensdag (tussen 08:00 en 13:00) en vrijdag(tussen 08:00 en 10:00). Er is ruimte voor circa 180 deelnemers per week.

Met al die jaren ervaring mag gesteld worden dat het medisch zwemmen zijn nut heeft bewezen.

Heeft U belangstelling om mee te oefenen, dan kunt U zich aanmelden via het inschrijfformulier.

Waarom medisch zwemmen?

 • Totaal training van het lichaam, spierversterkend en bloeddrukverlagend
 • Hoog calorieverbruik
 • Zeer ontspannend en stressverlagend
 • Actieve therapie, bevorderd herstel van blessures
 • Dankzij opwaartse druk van het water geen risico op overbelasting van spieren en gewrichten
 • Geen hinder van de zwaartekracht
 • Extra verwarmd water, 32,5 graden Celsius in het doelgroepenbad

Extra quotes

 • Medisch zwemmen levert een belangrijke bijdrage aan het lichamelijke en geestelijke welzijn
 • Medisch zwemmen biedt u ook gezelligheid en sociale contacten met leeftijdsgenoten
 • Medisch zwemmen bevordert het uithoudingsvermogen en de longventilatie, versterkt de spieren en mobiliseert de ledematen

Zorg voor beweging – Bewegen in het water – Medisch zwemmen

Soms is het niet mogelijk uw spieren, botten en gewrichten zo te oefenen als nodig is, bijvoorbeeld nadat u een operatie heeft ondergaan of wanneer u reumatisch bent. Na een operatie kan het zijn dat u niet volledig mag belasten.

Vaak kunt u dan wel in het water oefenen omdat dan de opwaartse kracht in combinatie met de aangename temperatuur (32,5 graden Celsius) een handje helpt.

Binnen onze oefengroepen proberen wij u meer inzicht te geven in hoe u het water kunt gebruiken om uw gewrichten soepeler te maken, uw spieren te versterken, uw uithoudingsvermogen en uw ademhaling te verbeteren. Dit alles zonder de belastbaarheid van uw lichaam te overschrijden.

Voor aanvang worden uw klachten geïnventariseerd; er wordt getracht tijdens het oefenen daarmee rekening te houden.

Meer voordelen van oefenen in warm water

Trainen in het water heeft een aantal onmiskenbare eigenschappen en voordelen ten opzichte van trainen op het droge.

 • Door de opwaartse druk van het water kan het lichaam blijven drijven of zweven in het water en ondervindt het geen hinder van de zwaartekracht. Of het lichaam blijft drijven of zweven in het water, heeft te maken met het volume, gewicht van de botten, spiermassa en vetweefsel van het lichaam.
 • Het drijfvermogen van het lichaam wordt versterkt door een drijfmiddel. Drijven of hangen in het water met alleen het hoofd boven water geeft een virtuele gewichtsvermindering van 90% van het totale lichaamsgewicht, waardoor het lichaam onbelast (zonder belasting van het lichaamsgewicht) getraind kan worden en het trainen voor mensen met overgewicht ook plezierig wordt.
 • Het water omsluit de gewrichten, pezen en banden als een bandage. Door de mogelijkheid tot onbelast trainen van de gewrichten, pezen en banden is de kans op blessures klein.
 • Het is mogelijk om in het water door te trainen tijdens of met een blessure en zo sneller te herstellen van een blessure of na een operatie. Dit kan, omdat er geen sprake is van een schokbelasting tijdens het trainen in diep water waar de bodem niet geraakt wordt.
 • De weerstand ofwel remming van het water is 12 tot 14 keer groter dan de luchtweerstand. Dit betekent dat de spieren in het water in elke richting harder moeten werken dan op het droge om die weerstand te overwinnen en vooruit te komen.
 • Bij het bewegen in het water zijn meer spieren betrokken dan bij soortgelijke bewegingen op het land, doordat er weerstand voor – en achteruit overwonnen moet worden. Die weerstand wordt groter bij het opvoeren van de snelheid. Dus is water een uitstekend medium om krachtverhogend, uithoudingsvermogen verbeterend en spierversterkend te trainen.
 • Door de weerstand van het water komt er meer druk op de borstkas te staan dan bij training op het droge, waardoor de ademhalingsspieren harder moeten werken en de ademhaling dus beter wordt. Ook profiteert de doorbloeding van het lichaam van de training, omdat een regelmatige activiteit het hart efficiënter laat werken.
 • Hart, longen en bloedcirculatie verbeteren door regelmatige training. Trainen in het water is goed voor mensen met bloeddrukproblemen en hart -en vaatziekten.
 • Na een verblijf van ongeveer een kwartier in het water, heeft het water een ontspannende werking op de spieren en pezen. Dit betekent dat de spieren in het lichaam een grotere bewegingsuitslag hebben en dus flexibeler zijn, waardoor mensen met een blessure of een beperking in de gewrichten meer en gemakkelijker kunnen bewegen in het water dan op het land.
 • En plezier beleven aan deze activiteit is heel belangrijk!

Waar?

Zwembad “De Heerenduinen”,

Heerendruinweg 6, 1971 JE, IJmuiden,

telefoonnummer 0255–531888

www.zwembadvelsen.nl

Voor wie?

De lessen zijn bedoeld voor patiënten met artrose, reuma, cara en zij die een hernia- of gewrichtsvervangende operatie hebben ondergaan. De lessen staan verder open voor een ieder die aan zijn gezondheid wil werken doch in het bijzonder voor mensen met lichamelijke klachten.

Het is niet noodzakelijk dat u kunt zwemmen. Het kan zijn dat we een verklaring van uw huisarts vragen. Bewegen in water helpt je fitter te worden.

Gebleken is dat patiënten die wekelijks een half uur in het extra verwarmde water oefenen, in het algemeen minder behandelingen fysiotherapie nodig hebben.

Aanmelden?

U kunt zich telefonisch aanmelden, telefoonnummer 0255-516367 of het aanmeldingsformulier opsturen naar Fysiotherapie Driehuis, Schaepmanlaan 10, 1985 HJ Driehuis.

Het is mogelijk u aan te melden via deze website. Hieronder treft u het aanmeldingsformulier aan.

Ook kunt u zich telefonisch aanmelden in de praktijk, alleen op maandag en donderdag tussen 09.00 uur en 16.00 uur op telefoonnummer 0255-516367.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor een van onze behandelingen? klik dan op de knop hieronder en vul het formulier in.

Aanmelden

Locatie

Schaepmanlaan 10
1985 HJ Driehuis Nh

Contact

Telefoon: 0255 516 367

Email: info@fysiodriehuis.nl

Openingstijden

Maandag: 8:00 – 20.00
Dinsdag: 8:00 – 18.00
Woensdag: 8:00 – 18:00
Donderdag: 8:00 – 20.00
Vrijdag: 8:00 – 18.00