Fysiotherapie

Wat is Fysiotherapie?

Fysiotherapie is het geheel van activiteiten gericht op het bewegend functioneren van de mens in relatie tot zichzelf en zijn omgeving met als doel het voorkomen ,verminderen en/of compenseren van ziekten en stoornissen van het bewegings-apparaat en de functioneel daarbij betrokken organen en de daaruit voortvloeiende beperkingen en of handicaps (KNGF 1991)

Anders gezegd : Fysiotherapie is een vorm van paramedische zorg die zich richt op het bewegend functioneren van de mens.Een fysiotherapeut begeleidt of behandelt bij stoornissen in houding en/of beweging.

Wanneer Fysiotherapie?

  • pijn
  • krachtsvermindering
  • ademhalingsproblemen
  • zwelling en beperkingen in het bewegen

De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval.

De behandeling kan verschillende vormen omvatten. Een van de bekendste is: massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn: pijnvermindering, spierontspanning en verbetering van de doorbloeding.

Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie of bewegingstherapie. Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken vangewrichten en verbetering van de algemene conditie. Een onderdeel van oefentherapie is ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval.

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

De behandeling kan verschillende vormen omvatten. Een van de bekendste is: massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn: pijnvermindering, spierontspanning en verbetering van de doorbloeding.

Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie of bewegingstherapie. Vroeger bekend onder heilgymnastiek. Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten en verbetering van de algemene conditie. Een onderdeel van oefentherapie is ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Specialisaties binnen de fysiotherapie zijn manuele therapie, kinderfysiotherapie en haptonomie.

Buiten de bovenstaande behandelingen maakt de fysiotherapeut ook gebruik van apparatuur. De meest bekende zijn de warmte behandelingen met paraffine en modderpakkingen, ultra korte golf (ukg) en infrarood lampen. Verder bestaat de apparatuur uit ultra geluid en stroomapparaten.

Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten. Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met de gewrichten. De pijn kan variëren van mensen die vrijwel invalide zijn tot topsporters die door een blessure niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken of ziekte.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor één van onze behandelingen? Klik op de button hieronder en vul het formulier in.

Locatie

Schaepmanlaan 10
1985 HJ Driehuis Nh

Contact

Telefoon: 0255 516 367
Email: info@fysiodriehuis.nl

Openingstijden

Maandag: 8:00 – 20.00
Dinsdag: 8:00 – 18.00
Woensdag: 8:00 – 18:00
Donderdag: 8:00 – 20.00
Vrijdag: 8:00 – 18.00